piątek, 23 stycznia 2015

Wpływ zapachu na koncentrację

Zapach odgrywa dużą rolę w procesie nauki oraz koncentracji. Odpowiedni dobór zapachu może bardzo pozytywnie wpłynąć na efektywność naszej nauki. Jest to prosty sposób na ułatwienie sobie przyswajania wiedzy. Warto więc zapoznać się, które z zapachów wpływają pozytywnie na nas i na naszą koncentrację, a które wręcz przeciwnie. Zapachy świeże i delikatne np. bryzy morskiej, lawendy, mięty, wpływają na poprawienie naszej koncentracji. Szczególnie pozytywny wpływ na koncentrację ma zapach mięty, który jednocześnie łagodzi poczucie rozdrażnienia i zmęczenia. Podobny, dobroczynny wpływ ma na człowieka cynamon, cytrusy, czy lawenda. Występuje też duża grupa zapachów, która działa negatywnie. Należą do nich zapachy leśne, które działają stanowczo zbyt odprężająco, zapach świeżego chleba, rumianku, jaśminu, czekolady, jedzenia. Jeżeli mamy zamiar szybko wykonać planowanie zadanie, pod żadnym pozorem nie zapalajmy świec o tych właśnie aromatach. Osobiście polecam wykorzystywanie zapachu do poprawienia efektywności naszej nauki. Jest to dobra metoda wspomagająca koncentrację, która jest nam niezbędna do sprawnego wykonywania powierzonych nam zadań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz